Allt om postnord

Postnord AB är ett svensk och danskt aktiebolag som ägs av dem två länderna där Sverige innehar 60 % medan Danmark äger resterande 40 %. Företaget är verksamt inom posthantering och postoperatör och är Sveriges näst största bolag och ett av dem större även i Danmark. Denna artikel kommer att handla om det statliga Postnord som tidigare i Sverige hette Posten AB.

Två av världens äldsta postverk blir ett

Postnords föregångare, det statliga Posten AB som grundades 1994 var ett svenskt statligt postverk som fram till att monopolet avreglerades, det så kallade brevmonopolet var Sveriges största och enda postoperatör. Posten AB bildades ur det anrika Postverket som liksom Posten AB var ett statligt postverk som grundades redan 1636 vilket gör det till ett av världens äldsta postverk.

Två av världens äldsta postverk blir ett
Två av världens äldsta postverk blir ett

Precis som i Sverige så hade även staten i Danmark monopol över postverksamhet och Posten ABs motsvarighet i Danmark hette Post Danmark som grundades redan 1624. Med tanke på att båda ländernas avreglering av postverk och att marknaden under sent 90-tal förändrades enormt i samband med internet och andra faktorer så kom det även andra operatörer som etablerades i Sverige och Danmark vilket gjorde att Posten behövde effektiviseras.

Brevhanteringen minskade enormt mycket tack vare epost där Posten Danmark tappade nästan 70 % av mängden hanterade brev vilket naturligtvis ställde krav på dem bägge operatörerna. Man insåg då också att internet och e-handel var här för att stanna och att man behövde tänka nytt och framåt och även om Posten AB och Post Danmark hade en dominerade ställning så insåg man också att man behövde förnyas och förändras. 2008 har den dansk och svenska regeringen intensiva samtal och 2009 meddelar man att man går ihop till ett gemensamt bolag som ska heta Posten Norden AB och man ändrade namn till Postnord 2011.

Postnord är sedan dess en jätte inom posthantering med ca 40 000 anställd och man har verksamhet inom hela norden där verksamheterna är som störst i Sverige och Danmark. Idag har man en modern verksamhet där man har stängt ner dem tidigare postkontoren men där butiker får agera postombud. I samband med en alltmer globaliserad värld där man idag beställer mer och mer paket och varor från utlandet så ar även det ställt krav på Postnord och man har därför idag ett gediget samarbete med andra större internationella aktörer.

Postnord och dess föregångare har genomgått stora förändringar på 10-20 år. Med teknikens frammarsch så har det tillkommit nya utmaningar och med tanke på alla paket som inkommer från utlandet så har man fått göra stora och effektivare system. Man kan naturligtvis inte sia om framtiden men man kan redan se i vissa länder och vissa företag som exempelvis Amazon i USA där robotar och drönare kan komma att hantera leveranser så lär det bara vara en tidsfråga innan det blir ett ämne även för Postnord. Trots all konkurrens och nya utmaningar och även hård kritik så är Postnord ett stabilt och gynnsamt företag där man 209 gjord en vinst på hela 184 miljoner kronor och som är en arbetsplats för ca 40 000 människor.