CityMail

Citymail är ett av Sveriges äldsta privata postoperatör och samtidigt ett av landets största.

Företaget har genom rens gång förändrats enormt och har bytt ägare vid ett flertal tillfällen. Denna artikel kommer att handla om CityMail och hur det började, det är också en kort historia om en kamp mot staten som inte var lätt.

Monopolet släpper och öppnar upp för en ny marknad

Fram till 1993 hade Poststyrelsen monopolen över all postverksamhet och i Sverige och det är idag svårt att förstå vilken kamp det var för dem som vågade utmana monopolet eller staten. På 1980 talet hade Comviq genom olika genvägar gått runt telemonopolet och nu väntade postmonopolet att brytas. Men fram tills dess var det en kamp där dem små oftast hade svåra och små utsikter. Bror Anders Månsson, ibland även kallad BAM i medierna var en entreprenör som var stundvis före sin tid. Han märkte redan på slutet av 1980-talet att Posten var ofta ineffektiv och statliga regelverk försvårade olika processer vilket Bror Anders menade att man kunde göra mycket effektivare. Bror Anders ville starta ett alternativ till den statliga posten och startar då företaget som senare ska bli City Mail, och det redan 1991, innan monopolet hade blivit släppt. Sverige får en borgerlig regering i början på 1990-taalet och succesivt så tar man bort nästan alla monopol staten har. Citymail, som då redan var ett etablerat företag kunde nu börja att arbeta på riktigt. Redan 1992 går företaget i konkurs av olika anledningar, marknaden var fortfarande inte van vid privata alternativ och statens Post var för etablerad för att någon skulle kunna konkurrera. Tiden var rät men man saknade dem ekonomiska muskler man behövde. Bring City Mail ville skapa ett billigare och effektivare alternativ till Posten men det skulle visa sig att det behövdes mer kapital. City Mail tog in kapital från investerare men lyckan blev inte långvarig utan 1995 var ytterliga en konkurs ett faktum. Med ytterligare kapital på överlever bolaget och man växer. I början var företaget baserat i Stockholm, Malmö och Göteborg men nu började man att expandera. 2002 köper den norska Posten City Mail och nu ingår man i en stor koncern, Bring koncernen, och man heter nu Bring City Mail.

Monopolet släpper och öppnar upp för en ny marknad

 Företaget blir ett av Nordens största inom posthantering och i Sverige som fortfarande hade få aktörer blir Bring en stor konkurrent till posten då man med effektivare metoder hanterar post snabbt och i många fall billigare. 2018 köper det tyska investeringsföretaget Cimase Capital Consult GmbH och är än idag storägare. I samband med uppköpet så återgår man till namnet City Mail. Idag ör bolaget fortfarande ett av Sveriges störta inom post och man har förutom privatkunder även avtal med banker, företag och även kommunala och statliga myndigheter. På Citymail tar man kundservice på stort allvar och i flera undersökningar visar det sig att företaget är bland dem mest högst förtroende band svenskarna. Företaget har idag ca 3800 anställda och omsättningen 2018 landade på ca 2,2 miljarder. Grundaren Bror Anders var på sätt och vis en pionjär inom branschen och var den som vågade trotsa monopolet. Efter ca 30 år i branschen så är man idag Sveriges ledande posthanteringsföretag.